2011年11月1日火曜日

Kandzsi-keresztrejtvény 漢字でクロスワード?

Kandzsival keresztrejtvény?
Semmi sem lehetetlen :)
Természetesen kissé máshogy működik, mint pl egy magyar keresztrejtvény.
Japánban számos kandzsi rejtvényújságot készítenek, a könyvesboltban vagy 7-8 félét számoltam, de biztos van ennél több is.
Legutóbb a  漢字難問太郎 címűt vettem meg, ebből szeretnék néhány  rejtvénytípust bemutatni:

1. Nincsenek kérdések, viszont előre be van írva néhány kandzsi. A többi négyzetbe olyan  kandzsikat kell beírni, hogy a már meglévőkkel értelmes kifejezéseket (熟語) adjon ki. Egy kandzsi természetesen többször is előfordulhat. Lásd a mellékelt képet.

Ennek a típusnak különböző alváltozatai vannak:
-az előre beírt kandzsik hiányosak, hiányzik a gyökük (部首) vagy 1-2 vonás. Ezek "helyreállítása" után lehet csak a fent ismertetett módon folytatni a rejtvényt. A kandzsik "rekonstruálása" nem mindig egyszerű, hiszen a 白  lehet  伯, 箔, 泊, 拍, 百 ,  vagy a  大 lehet 太 és 天 is.

- Ehhez hasonló az, amikor  az előre beírt kandzsikból kell egy  új kandzsit csinálni, pl 木 → 枠

- az előre beírt kandzsik közül néhány nem odavaló, nem lehetne velük a rejtvény keretein belül értelmes kifejezést alkotni. Ezek esetében egy listából kell kiválogatni a helyes kandzsikat.


Egy másik típus az, ahol a kandzsik vagy több kandzsiból álló kifejezés olvasatát kell a négyzetekbe beírni. Ez első hallásra könnyűnek tűnhet, de direkt olyan kandzsikat is beválogatnak, amivel a mindennapi életben nem biztos, hogy találkozni (難読).  Pl 頤使, 木天蓼.

10 件のコメント:

  1. Egy ilyen rejtvénynek nemcsak a megfejtése, de a szerkesztése is jó bonyolult lehet...

    Mennyire gyakoriak az ilyen keresztrejtvények a japán magazinokban? Én úgy hallottam, hogy ott az írásrendszer miatt inkább a sudoku az elterjedtebb (ami állítólag nem japán találmány, de az ő elnevezésük terjedt el).

    返信削除
  2. Kandzsi-rejtvényes magazinból elég sokféle van, különböző nehézségi szintekkel (pl 漢字ランド、漢字太郎、オール漢字パズル stb). "Hagyományos" magazinokat (週刊誌 stb) nem nagyon olvasok, de amiket eddig láttam, azokban csak "sima" katakanás keresztrejtvény volt. Korábban olyat is fejtettem meg,de az nem sokban különbözött a magyar rejtvénytől, kérdésekre kellett válaszolni (persze biztos van kérdés-nélküli változat is).


    Remélem Chouwen olvtárs is hozzá fog szólni, kíváncsi vagyok, hogy Kínában milyen a keresztrejtvény.

    返信削除
  3. Hú, igazából nem is kerestem ilyesmiket, az átlag napilapokban meg nem találkoztam vele. Megpróbálok azért utána nézni!

    返信削除
  4. Szúdokuval 数独 eddig nem próbálkoztam, de mintha abból is elég nagy választék lenne.

    返信削除
  5. Chouwen

    よろしくね~ A rejtvényhez meg sok sikert :) 加油! Jó kis szókincs-kandzsifejlesztő :)

    返信削除
  6. a kínaihoz:

    一般填字题:
    http://news.ifeng.com/gundong/detail_2011_03/19/5246407_0.shtml - általános keresztrejtvény, mely gyakorlatilag ugyanaz, mint a magyar, csak kínaiul: egy adott szó, fogalom van körülírva, szinonimát kell keresni, etc.

    成语填字游戏
    http://image.baidu.com/i?ct=503316480&z=&tn=baiduimagedetail&word=%B3%C9%D3%EF+%CC%EE%D7%D6%D3%CE%CF%B7&in=12999&cl=2&lm=-1&pn=0&rn=1&di=69492593100&ln=1682&fr=&fmq=&ic=&s=&se=&sme=0&tab=&width=&height=&face=&is=&istype=#pn0&-1&di69492593100&objURLhttp%3A%2F%2Fwww.bmdbn.com%2F01%2Foxizuo%2Fimages%2Ftzcy5.jpg&fromURLhttp%3A%2F%2Fwww.bmdbn.com%2F01%2Foxizuo%2Fnew_page_2.htm&W587&H586 - ez viszont érdekes, egy chéng​yǔ-keresztrejtvény, itt szintén ki kell egészíteni az írásjegyeket, hogy egy idiómát kapjunk belőlük.

    Emellett a 中文填字游戏-n belül vannak specifikus témák köré csoportosuló feladványok, szólások, aforizmák(名言警句), valamint dal/versrészletek (诗词歌赋), hírességek nevének (全人名), filmek nevének (全电影) kiegészítései. Ezekben ugyebár szintén nem a mindennapi életben használatos írásjegyekre kíváncsiak.

    Van képes változat (图形题), elsősorban gyerekeknek: egyszerűen meg kell nevezni, mit ábrázol a kép.

    Gyökökön alapulót egyelőre nem találtam, de tuti, hogy van.

    返信削除
  7. Hú, köszi! A második rejtvény - 成语填字游戏 - némileg hasonlít ehhez a japán 熟語-shoz.

    Vajon Taiwanon 注音字母 (ㄓㄨˋㄧㄣㄗˋㄇㄨˇ)-s rejtvény is van ...?

    返信削除
  8. Hú, köszi, ez jó, én is kipróbálom! Bár félek, hogy sokat nem jutok előre...:)

    返信削除

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。