2012年6月26日火曜日

Tájfun 2. 颱風 其弐


Az előző  bejegyzés második felében a tájfun jelentésű kandzsiról szedtem össze némi infót, ami röviden összefoglalva a következő:

- a  颱 edo kori japán szövegekben is előfordul :

◆ 風颱: はやて (名物六帖巻一天文箋, 1714) 

◆ 颱: あかしま (椿説弓張月, 1807-11)

- Simmura Izuru cikke  alapján  (sajnos csak a rövid összefoglalást ismerem) a 颱  a 17. századig követhető vissza. 

Tegnap megnéztem Morohasi nagyszótárát 諸橋轍次著『大漢和辞典』巻12、348頁)is, amiben szintén  17. századi példák olvashatók:





Sirakava Sizuka „Dzsicú” (字通) c. szótára szerint azonban a   megtalálható a Ruidzsu mjógisó  (類聚名義抄,heian kor vége)   és az Onkun hendate  (音訓篇立, muromacsi kor vége)  c. szótárakban is – utóbbi esetében azonban kérdésesnek tartja, hogy a jelentése tájfun lenne (わが国の〔立〕にその字がみえているが、なお颱風の意であるかどうか疑わしい。):

1. Ruidzsu mjógisó: 颱 スズシキカゼ
 
2. Onkun hendate:  颱 ウゴカス・シヅカ・ヒルガヘル


Leellenőriztem a fent említett szótárakat :

1.    Ruidzsu mjógisó  (類聚名義抄・第一巻、僧下 五五 / 1255頁 正宗敦夫 編纂校訂 ㍼29)


 Látható, hogy ez nem a - inkább a 䫿 jelváltozatának tűnik, mely írásjegy jelentése a Kangxi szerint "hűvös szél" : 《廣韻》凉風。《集韻》淸風謂䫿

2.    Onkun hendate  (音訓篇立、地下 第二十九 風篇・第六冊 一八オ /523頁)



Ez viszont alakra tényleg megegyezik a  颱-vel, bár a megadott jelentés elég távolinak tűnik.   Talán érdemes lenne utánanézni, hogy milyen anyagok alapján állították össze az Onkun hendatét.

6 件のコメント:

  1. Nálunk most esős évszak van, bár az utóbbi néhány napban hűvös van éjjel. A múlt hét viszont nagyon párás volt, nem lehetett kibírni légkondi/párátlanító/ventillátor nélkül.

    返信削除
  2. Az itthoni hírek is arról szólnak, hogy kezdik beindítani a reaktorokat. ("légkondi/párátlanító/ventilátor")
    Nem működik a setsuden, amin nem lepődtem meg ismerve a fene nagy környezettudatosságot a szigetlakók körében

    返信削除
  3. Hozzánk bedobtak egy papírt, hogy takarékoskodjunk, de ez úgyis időjárásfüggő...tavaly mondjuk az egyetemi légkondikat már nem nagyon lehetett állítgatni, aminek az volt az eredménye, hogy gyakran a teremben nagyobb volt a páratartalom, mint a szabadban :)) Idén már más a módi, csoporttársnőm a légkondi alatt ült hétfőn, de megfájdult a nyaka és feje a nagy hidegben :))

    返信削除
  4. Persze papírokat hozzánk már tavaly is dobáltak, de a szomszéd "manson" lépcsőháza este 6-tól reggel 5-ig annyit fogyaszthatott, mint egy kisebb magyar falu. Igaz, hogy kb. annyian is laktak benne, de a csúcstechnika hazájában senkinek nem jutott eszébe mozgásérzékelőt felrakni.

    返信削除
  5. :)

    Vajon a játéktermek, pacsinkó szalonok díszkivilágítása mennyit fogyaszthat ?:)

    返信削除

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。