2011年3月3日木曜日

A japán nyelv, amit nem ismernek a japánok 日本人の知らない日本語

Aki ismer, az tudja rólam, hogy nem vagyok anime / manga rajongó - két kezemen meg tudom számolni, hogy hány mangát olvastam / hány mangába olvastam bele eddig :)
A blogon se foglalkoztam eddig ilyen témákkal, de ezúttal kivételt teszek.
     A "Keleti szél" nevű blogon hallottam először   "A japán nyelv, amit nem ismernek a japánok" (日本人の知らない日本語) c. sorozatról, amibe később bele is néztem, de nem nagyon jött be (talán a színészek miatt is). Ez a sorozat az azonos című képregényen alapul, így gondoltam, hogy adok még egy esélyt a dolognak-már csak azért is, mert a japán nyelv szépségeivel foglalkozik :) Tegnap be is szereztem az első kötetet. A képregény  Umino Nagiko 海野凪子 japán nyelvtanár és Hebizó 蛇蔵 közös munkája, 2009-ben jelent meg először.

A könyv 10 fejezetből áll, mindegyik fejezet a japán nyelvvel kapcsolatos problémákkal foglalkozik, úgy mint számlálószavak, a kandzsik olvasata, a tiszteleti nyelv használata stb, de azt is megtudhatjuk, hogy a mongol írás függőlegesen balról-jobbra halad, vagy hogy Vietnámban a kandzsikból kialakított Chữ Nôm 字喃  nevű írást használták. (és végre megtudtam, hogy mi a  シカト szó eredete 笑)
   Mindegyik fejezet végén van egy kis "esszé"(日本語こぼれ話) és japán nyelvi feladatok-a feladatok között olyan is van, ami a  日本語能力試験 1 kjús szintjének felel meg.
Természetesen a helyes válaszokat is megadja, így leellenőrizhetjük a tudásunkat.
A könyv 90 százaléka furiganás, és a végén még irodalomjegyzék is van, így ha valakit 1-1 téma jobban érdekel, utána tud nézni.

   Mindenképp tudom ajánlani a könyvet a japán nyelv iránt érdeklődőknek, de azért a japán szakosok ne (csak) ebből készüljenek a nyelvészeti szigorlatra :)


蛇蔵&海野凪子:『日本人の知らない日本語』 ㈱メディアファクトリー 


6 件のコメント:

  1. Csak részben kapcsolódik ide, a kínai változat mellett találtam rá, lehet ismered is: http://www.scribd.com/doc/34869509/Dirty-Japanese-Everyday-Slang-From-What-s-Up-to-Fuck-Off-Matt-Fargo-Ulysses-Press-2007

    返信削除
  2. Hú, köszi szépen!
    Nem ismertem, de úgy látom, hogy tudom majd bővíteni belőle a szókincsemet :)

    返信削除
  3. 私もこれ、読んだ事あるよ!
    普段気付かない事がたくさん、楽しく指摘されていて面白かったね♪

    返信削除
  4. 面白いでしょ~? 笑
    但、ドラマの方は気に入らなかった (ネットで一寸見てみたけどなんか苛苛してた 笑)
    今度第二巻も買おうかな~

    返信削除
  5. へえ~、2巻とかドラマもあるんだ!
    それは知らなかったね~。

    返信削除
  6. えっ、そうなの?! 笑
    ドラマ化されたよ

    返信削除

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。