2017年8月13日日曜日

A pokol 72 órája –Kjóto 阿鼻叫喚の京都



Na jó, a fenti cím túlzás, de tényleg embert próbáló hőség fogadott Kjótoban, ahová ezúttal családilag rándultunk ki a múlt héten.
Mivel éltem is Kjótóban, és most is évenként X alkalommal járok ügyes-bajos dolgaim miatt, ismerem valamennyire a terepet, ezért úgy döntöttünk, hogy ezúttal kihagyjuk a populárisabb látványosságokat:  a Kijomizudera 清水寺 és tsai századszorra már elég uncsi...

  Kezdésnek kibéreltünk egy szépen felújított macsiját 町家, azaz régi kereskedőházat, amelyben már régen meg akartam szállni, úgyhogy most végre sikerült. Sajnos a légkondi nem tudott megküzdeni a gyilkos klímával, így kint is, bent is forróság volt.
Ennek ellenére bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki szeretné kipróbálni, hogy milyen lehet Kjótoban élni.






 Ami a turistáskodást illeti, első nap a Császári Palotát 京都御所 kerestük fel, ahová régebben regisztrálni kellett, de most már szabadon felkereshető (igaz, a csomagokat átvizsgálják). Pechünkre az épületek egy részét épp felújították, talán ezért sem volt túl nagy tolongás.







Második nap a Súgakuin Császári Villát 修学院離宮 céloztuk meg, ahova viszont regisztrálni kell  hónapokkal a látogatás előtt, és csak a kiválasztottakat engedik be, de meglepően rugalmasan kezelték a létszámváltozást (egy fő plusz).
A Villa a hegyoldalban helyezkedik el, és egy hatalmas területen vannak szétszórva az épületek, köztük rizsföldekkel, amiket a helyieknek adtak ki bérbe.
A hegyoldal már önmagában bőven elég lett volna, de ehhez hozzájárult a hőség is, így a gyengébbek hamar elhulltak...szóval nyáron semmiképp sem ajánlom a Villát, főleg kisgyerekkel, idősebb hozzátartozóval. Belépőjegy egyébként itt sem volt.










Az utolsó napot nyugisan töltöttük, de szerencsére volt egy kis időm benézni a szokásos Antikvár Könyvek Ünnepére, ahol 200 jenért magamévá tettem a Japán Eszmetörténet sorozat 日本思想大系 rangaku-val 蘭学, azaz az edo-kori holland stúdiumokkal foglalkozó kötetét.



Egyéb képek:
 
A jó öreg Eiden 叡山電車

Daimaru Villa: A Daimaru Áruház egykori igazgatójának háza

A Goó Szentély 護王神社 kődisznaja



2 件のコメント:

  1. Ó, ez az a vaddisznó! Amúgy szép képek, bár gondolom fene hőség volt!

    返信削除
    返信
    1. Köszi! Igen, durva volt a klíma, hiába mondom mindenkinek, hogy Kiotóba / Narába nyáron NE, soha nem hallgatnak rám :D

      削除

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。