2015年4月30日木曜日

A Japánba frissen érkezetteknek...



Néhány jótanács azoknak, akik csak nemrég óta vannak Japánban.  Bár itt sokkal jobb a közbiztonság, nem árt résen lenni...

1.  A postáson, csomagküldöncön és egyéb előre lefixált időpontban érkező egyéneken – pl gázművek, internetszolgáltató stb- kívűl nem szabad ajtót nyitni senkinek.

2. Telefon dettó:  ismeretlen számot nem veszünk fel.  Ha fontos az ügy, úgyis hagynak üzenetet. 

3. Biciklivásárlás esetén mindenképp el kell végezni a bicikli regisztrálását (防犯登録).  Abban az esetben is, ha a bringát a havertől örököljük.  Sok kellemetlenségtől (rendőrség) kímélheti meg magát az ember.

4. Biciklit csak a kijelölt helyen érdemes parkíroztatni(駐輪場), mert egyébként megvan az esélye, hogy elszállítják.  Japán nyelvtanár koromban  – azaz tavaly – volt az, hogy egy mongol srác az állomás előtt hagyta a munkahelyi biciklijét, amit természetesen elszállítottak, mire a tanítás véget ért. Szerencsére aztán sikerült elvergődni valahogy a telephelyre, ahol 5 ezer jen ellenében visszakaphatta azt.  A házunk előtt álló gazdátlan biciklit szintén érdemes békén hagyni, mert ellenkező esetben lopással is vádolhatnak. Szintén tavalyi sztori, hogy egy vietnámi gyerek a lakása előtt árválkodó, kulcstalan biciklivel szándékozott bevásárolni. Mondanom sem kell, hogy a rendőrségen kötött ki.

5.  A „gyere beszélgessünk Jézusról / olvassuk a Bibliát /  mit szólnál egy kis szútraolvasáshoz?  / Ismered Dr XY csodálatos agytréningjét?  / van egy új termékünk, ami mindenre jó..”  és egyéb hasonló invitálásokat érdemes elereszteni a fülünk mellett..無視.

6.  Mindig legyen nálunk a regisztációs kártya (在留カード), mert enélkül komoly büntetésre lehet számítani.

7. Aki nem tanulni, hanem dolgozni van itt, és úgy találja, hogy a túlórák után nem kap pénzt, érdemes  bizonyítékokat gyűjteni: pl  az időkártya (タイムカード) lefénymásolása / lefotózása. 

8. Baj esetén  a  nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szervezetekhez  érdemes segítségért, tanácsért fordulni. Pl Kiotóban ilyen a  Kyoto City international Foundation /  京都市国際交流協会.

3 件のコメント:

  1. "Mit szólnál egy kis szútraolvasáshoz?" - már hajigálnám is felé a shurikeneket 笑

    返信削除
    返信
    1. ( -_-)ノ ---===≡≡≡ 卍 シュッ!

      :)

      削除
  2. A fenti bejegyzés saját illetve ismerősök tapasztalatain alapul. Aki szeret ügynökökkel, hittérítőkkel csevegni, nyugodtan nyisson ajtót bárkinek :)

    A volt munkahelyemen hallottam egyébként olyat, hogy becsengettek a vietnámi diákhoz, hogy azonnal elzárják a gázt, ha nem fizet 10 ezer jent. A srác fizetett, a "gázműves ember" meg egyből kámforrá vált..

    返信削除

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。