2012年11月23日金曜日

Könyvajánló: japán nyelvemlékek / kutatástörténet 書籍のすすめ



Idén még nem volt Könyvajánló, így itt az ideje sort keríteni rá - úgyis mindjárt itt van  a világvége az év vége :)
Ezúttal két,   a japán nyelv történetével kapcsolatos  kiadvány következik.

   『国語史資料集―図録と解説―』 武蔵野書院

Ez valójában egy különálló, B5 méretű lapokból álló „szemléltető eszköz”, amely a japán nyelvtörténet forrásait mutatja be, és ehhez jár egy 11 oldalból álló füzetke is, amely a japán nyelv történetének korszakait foglalja össze.
Összesen 92 lap található a csomagban, az egyik oldalon a nyelvemlék rövid leírásával, a másikon pedig néhány fényképpel.  A nyelvemlékek bemutatása a kő-és fémfeliratokkal (金石文) kezdődik és egészen a XX. századig tart, felölelve kb 1500 évet.


  『国語学史資料集―図録と解説―』 武蔵野書院

   A japán nyelv kutatásával kapcsolatos művek (úgy nézem, hogy kb  a IX. századtól a XIX. századig) ismertetése, de a fenti kiadványtól eltérően könyv alakban került kiadásra. A könyv 73 forrást  mutat be ― van némi átfedés a fenti 国語史資料集- val ― , amelyek 11 kategóriába vannak csoportosítva:  fonológia, kana-használat, partikulák, kakarimuszubi (係り結び), szófajok/nyelvtan, ragozás, etimológia, a szavak jelentése, nyelvjárások,  írás,  a külföldiek által összeállított szótárak/ nyelvtanok.


A fenti könyveket Japánban viszonylag egyszerűen be lehet szerezni, de Magyarországról kissé kalandosabb a dolog...a rakuten és a 日本の古本屋 szállít külföldre is, talán  érdemes velük próbálkozni..

0 件のコメント:

コメントを投稿

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。