2012年3月10日土曜日

Nindzsa írás 2. 忍者文字 其弐

Nemrég találtam még egy nindzsa írást, ami a 万川集海 (ばんせんしゅうかい) c. edo-kori nindzsucu 忍術 könyv 5. kötetéből származik (巻第五).



Ez a nindzsa írás 49 jelből  áll, amelyek a fa (木), tűz (火), föld (土), fém (金), víz (水), ember (人), test (身) "gyökök" (?) és a kék (青), sárga (黄), piros (赤), fehér (白), fekete (黒), lila (紫), szín (色) kandzsik (?) kombinációi. A jelek nagy részét megtalálni a kandzsik és a kokudzsik között is- lehet, hogy az egyezés véletlen, de talán nem zárható ki a szándékosság sem, pl hogy félrevezessék az ellenséget. Néhány kandzsi / kokudzsi, ami alakra megegyezik a nindzsa írással:

hake (kokudzsi)


横 joko / ó,kó/
錆 szabi(ru) /szei, só, szó
栬 momidzsi  /szei, szai /
焃 kaku,kjaku
stb

Mint a fenti képen is látható, nem derül ki az egyes jelek kiejtése, de a netes forrásom ( うみほたる)  山口正之(1963) 『忍者の生活』 c. könyvére hivatkozva az alábbi olvasatot adja meg:



☆ Ezt a nindzsa írást Sirato Szampei(白土三平) is felhasználta Isimicu (イシミツ) c. mangájában.


参考文献・ Forrás:

  『万川集海』

 http://d.hatena.ne.jp/Umihotaru/20111216/1324033352

『漢字源』

Betűkészlet:  不死川


Kapcsolódó blogbejegyzés:  rizs-titkosírás (五色米).

7 件のコメント:

  1. Érdekes lehetett egy ninja-képző intézmény: délelőtt shuriken, sai-gyakorlatok, délután fakultatív program keretében bevezetés a fojtogatásba 1. kurzus, vagy mehettek kanjikat/kokujikat sormintázni (笑)

    Gondolom azért az írásbeliség nem volt túl széles a ninják körében sem. Erről jut eszembe, arról van valami adat, hogy korabeli Japánban egyáltalán mennyire lehetett elterjedt az írásbeliség?

    返信削除
  2. ”Erről jut eszembe, arról van valami adat, hogy korabeli Japánban egyáltalán mennyire lehetett elterjedt az írásbeliség?"

    Most csak a 国語学研究事典 van kéznél, de abban azt olvastam, hogy a Muromacsi 室町 kortól széles körben használták a kanát (szamurájoktól kezdve a földművesig), és a mi a kandzsikat illeti, elkezdtek összeállítani majd nyomtatásban megjelentetni mindennapi használatra szánt kandzsi szótárakat is (pl http://archive.wul.waseda.ac.jp/kosho/i03/i03_02152/ ). Az írásjegy egyszerűsítések, "romlott"alakok (俗字) is általánosak voltak. Az Edo korban meg még inkább elterjedt a kandzsi és a kana.
    Szóval ez alapján elképzelhető, hogy az átlag nindzsa is tudott írni.

    返信削除
  3. どうも!Ez érdekesen hangzik, ha pl.: (az abc-ből adódóan) kortárs Európát vesszük, ahol a latin műveltség csak nagyon szűk réteget érintett.

    Kínában bár nem tudom, milyen arányok lehettek, mindenesetre nem hinném, hogy a kínai földművesek tudtak volna írni.

    返信削除
  4. Ha találok valami összefoglalást erről, lehet, hogy írok egy bejegyzést majd.
    Én is Európára gondoltam, hogy ég és föld a kettő :)

    返信削除
  5. Még egy érdekes adalék:

    A Hórjúdzsi 法隆寺 templom pagodájában találtak egy olyan deszkát, amin kandzsis graffiti olvasható :) A firkát egy ács követhette el, valamikor a 7. vagy a 8. században:
    奈爾波都爾佐久夜己

    返信削除
  6. "Kanjis graffiti" ははは!其の投稿を持っています!

    返信削除

注: コメントを投稿できるのは、このブログのメンバーだけです。